ONDERHOUD VAN JUWELEN : ENKELE NUTTIGE TIPS !


Voor waardevolle sieraden raden wij een jaarlijkse check-up aan. Daarbij wordt de zetting en de sluiting gecontroleerd, het sieraad grondig gereinigd en meestal opnieuw gepolierd. Het ziet er dan weer fonkelnieuw uit.

 

Tip! Draag geen waardevolle sieraden met edelstenen of zonder edelstenen als u zwaar werk doet : door een harde stoot of een slag kan een stukje steen afspringen of de steen kan zelfs gewoon in twee breken. 

 

Onderhoud van juwelen met diamant/briljant en kleuredelstenen
Heeft uw diamant of kleuredelsteen al een beetje aan glans verloren? Het is al voldoende om het juweel één keer in de maand in een kommetje met water en neutraal afwasmiddel te dopen, het met een zachte tandenborstel af te borstelen, zowel buitenkant als binnenkant, en af te spoelen. Daardoor gaat de steen weer net zo glanzen als op de dag van de aankoop.

 

Onderhoud van parels
Het is voldoende om parels met een droge of licht bevochtigde zachte doek af te wrijven om ze weer te doen glanzen. Parels kunnen natuurlijk zeer goed tegen water, maar de rijgdraad kan door het water zeker beschadigd worden.

 

Het is belangrijk dat parels nooit met parfum, haarlak en crèmes in aanraking komen. Die beschadigen de parels onherroepelijk. De gouden raad is : eerst haarlak, parfum of andere cosmetica aanbrengen en dàn pas uw parels omdoen. Bij een ongelukje ze onmiddellijk afwrijven met een licht bevochtigde doek. Ook aanraking met goud beschadigt parels. Daarom is het aan te raden ze te bewaren in een apart etuitje. Zo blijven uw parels mooi en zult u er jarenlang plezier van hebben. Parels die u regelmatig draagt, moeten ééns per jaar opnieuw opgeregen worden.

 

Onderhoud van goud
Om gouden sieraden te onderhouden is het voldoende ze te reinigen met water en een zachte zeepsoort, type afwaszeep. Daarna ze voorzichtig met een zachte tandenborstel afborstelen en spoelen in water en dan opwrijven met een zachte doek. Zo krijgt goud weer een mooie glans. Jaarlijks nazicht van sluitingen en zettingen is ook hier noodzakelijk. Juwelen kunnen ook altijd opnieuwe gepolieerd worden.